NAIX RARA&INVERTIDA, LES JORNADES DE CINEMA QUEER DE LA UPV

L’esdeveniment se celebrarà els dies 6 i 7 de maig a la UPV

Els propers 6 i 7 de Maig se celebrarà a l’Auditori Alfons Roig ia la Sala Blava de la Facultat de Belles Arts UPV la primera mostra de cultura audiovisual queer; ‘RARA&INVERTIDA’. El certamen està organitzat per la mostra La Invertida i el professorat de la UPV, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat del Vicerectorat d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV. La Invertida és una mostra de cinema que se celebra del 17 al 25 de Maig a Ibi i Alcoi i ha decidit aliar-se amb la UPV per a aquestes jornades. En aquesta primera edició, la programació es distribuirà durant els dos dies en sessions de cinema i activitats divulgatives. Totes les passades seran d’entrada lliure fins a completar aforament i les pel·lícules es projectaran en versió original.

La programació estarà composta el primer dia de dues sessions de curtmetratges a l’Auditori Alfons Roig de Belles Arts de la UPV, a la primera sessió de les 11:15 es podran veure una selecció de curtmetratges animats, 27 de Flóra Anna Buda, Christopher at Sea de Tom Brown, Maurice’s Bar de Tom Prezman i Tzor Edery i el curtmetratge de culte de l’animadora valenciana Maria Trenor, Con que la lavare. La segona sessió, programada per a les 12.30 al mateix auditori, mostrarà una selecció de treballs de directors nacionals emergents que representen una part de les noves veus queer de l’audiovisual contemporani. Es podran veure els curtmetratges Ciao Bambina d’Afioco Gnecco i Carolina Yuste, Mi Arma de Jesus Pascual i Perpetua Felicidad d’Isa Luengo i Sofia Esteve. Aquestes darreres directores estaran presents per conversar sobre la seva obra amb el públic assistent al final de la sessió.

El segon dia, 7 de maig, s’iniciarà al matí a la Sala Blava de la mateixa facultat amb una taula rodona sobre el cinema i l’art contemporanis i la seva representació queer. A la taula podrem veure els directors dels curtmetratges projectats el dia anterior; Isa Luego i Sofia Esteve, Jesus Pascual i Afioco Gnecco, en una trobada moderada per Alexia Guillot, Codirectora de la plataforma de prescripció de cinema i sèries Las Entendidas. Tots ells són realitzadors en actiu amb propostes i perspectives diferents que vénen a aportar una visió del que està passant a l’audiovisual i la seva representació quant al col·lectiu LGBTIQ+.

A la tarda l’activitat es traslladarà a l’Auditori de Belles Arts, on tindrem sessió doble de pel·lícules amb Orlando, mi biografía política de Paul B. Preuat a les 16:00 i la pel·lícula de cloenda de les jornades Te estoy amando locamente de Alexandre Marín a les 19:00. Te estoy amando locamente es va convertir l’any passat a la pel·lícula revelació LGBTIQ+, sent un èxit de públic i taquilla, nominada a 5 premis Goya. La pel·lícula se situa en un moment de la nostra història en què l’homosexualitat era delicte, Reme, una mare tradicional moguda per l’amor cap al seu fill, un adolescent aspirant a artista, s’involucrarà en el moviment LGTBI andalús, gestat paradoxalment al si de la Església. La pel·lícula ha donat a conèixer artistes queer nacionals que avui són referents com La Dani, Àlex de la Croix, Omar Banana o Lola Buzón.

Però abans podrem veure el documental d’Orlando, mi biografía política, primera incursió al cinema com a director de l’escriptor i filòsof Paul B. Preciado, que es va alçar amb el premi Teddy al Festival de Berlín i en què el filòsof decideix escriure’n una carta a Virginia Woolf: el seu Orlando ha sortit de la ficció i porta una vida que mai no hauria imaginat. Després de la projecció es realitzarà una trobada-col·loqui, a propòsit de la pel·lícula, en què l’artista i dramaturga Celeste Gonzalez i el professor Juan Vicente Aliaga aprofundiran a la pel·lícula a través de la identitat i gènere en l’art i la performance.


LLEGA RARA&INVERTIDA, LAS JORNADAS DE CINE QUEER DE LA UPV

El evento se celebrará los días 6 y 7 de Mayo en la UPV

Los próximos 6 y 7 de Mayo se celebrará en Auditorio Alfons Roig y en la Sala Azul de la Facultat de Bellas Artes UPV la primera muestra de cultura audiovisual queer; ‘RARA&INVERTIDA’. El certamen está organizado por la muestra La Invertida y profesorado de la UPV, en colaboración con la Unidad de Igualdad del Vicerrectorado de Arte, Ciencia, Tecnología y Sociedad de la UPV. La Invertida es una muestra de cine que se celebra del 17 al 25 de Mayo en Ibi y Alcoi y ha decidido aliarse con la UPV para estas jornadas. En esta primera edición, la programación se distribuirá a la largo de los dos días en sesiones de cine y actividades divulgativas. Todas los pases serán de entrada libre hasta completar aforo y las películas se proyectarán en versión original.

La programación estará compuesta el primer día de dos sesiones de cortometrajes en el Auditorio Alfons Roig de Bellas Artes de la UPV, en la primera sesión de las 11:15 se podrán ver una selección de cortometrajes animados, 27 de Flóra Anna Buda, Christopher at Sea de Tom Brown, Maurice’s Bar de Tom Prezman y Tzor Edery y el cortometraje de culto de la animadora valenciana Maria Trenor, Con que la lavare. La segunda sesión, programada para las 12:30 en el mismo auditorio, mostrará una selección de trabajos de directores nacionales emergentes que representan una parte de las nuevas voces queer del audiovisual contemporáneo. Se podrán ver los cortometrajes Ciao Bambina de Afioco Gnecco y Carolina Yuste, Mi Arma de Jesus Pascual y Perpetua Felicidad de Isa Luengo y Sofia Esteve. Estas últimas directoras estarán presentes para conversar sobre su trabajo con el público asistente al final del pase.

El segundo día, 7 de Mayo, se iniciará por la mañana en la Sala Azul de la misma facultad con una mesa redonda sobre el cine y arte contemporáneos y su representación queer. En la mesa podremos ver a los directores de los cortometrajes proyectados en dia anterior; Isa Luego y Sofia Esteve, Jesus Pascual y Afioco Gnecco, en un encuentro moderado por Alexia Guillot, Codirectora de la plataforma de prescripción de cine y series Las entendidas. Todos ellos son realizadores en activo con propuestas y perspectivas diferentes que vienen a aportar una visión de lo que está pasando en el audiovisual y su representación en cuanto al colectivo LGBTIQ+.

Por la tarde la actividad se trasladará al Auditorio de Bellas Artes, en la que tendremos sesión doble de películas con Orlando, mi biografía política de Paul B. Preciado a las 16:00 y la película de clausura de las jornadas Te estoy amando locamente de Alejandro Marín a las 19:00. Te estoy amando locamente se convirtió el año pasado en la película revelación LGBTIQ+, siendo un éxito de público y taquilla, nominada a 5 premios Goya. La película se situa en un momento de nuestra historia en el que la homosexualidad era delito, Reme, una madre tradicional movida por el amor hacia su hijo, un adolescente aspirante a artista, se involucrará en el movimiento LGTBI andaluz, gestado paradójicamente en el seno de la Iglesia. La película ha dado a conocer a artistas queer nacionales que hoy son referentes como La Dani, Alex de la Croix, Omar Banana o Lola Buzón.

Pero antes podremos ver el documental de Orlando, mi biografía política, primera incursión en el cine como director del escritor y filósofo Paul B. Preciado, que se alzó con el premio Teddy en el Festival de Berlín y en la que el filósofo decide escribirle una carta a Virginia Woolf: su Orlando ha salido de la ficción y lleva una vida que jamás habría imaginado. Después de la proyección se realizará un encuentro-coloquio, a propósito de la película, en la que la artista y dramaturga Celeste Gonzalez y el profesor Juan Vicente Aliaga profundizarán en la película a través de la identidad y género en el arte y la performance.